השקעות דיבידנדים
מה זה דיבידנד ולמה שחברות יחלקו אותו?
17 בינואר 2024
מעודכן לתאריך:
כשאנחנו רוכשים מניה של חברה מסוימת, אנחנו למעשה קונים בעלות מזערית בחברה שהיא ציבורית כלומר הבעלים שלה הם ציבור המשקיעים ולא אנשים פרטיים, נכון לא תהיה לנו שליטה על החברה כי לצורך כך נצטרך להחזיק אחוז גבוה של מניות אבל אנחנו עדיין נחשבים כאחד הבעלים של החברה. אני למשל, הבעלים הגאה של 5 מניות בחברת ויזה, אז למעשה אני הבעלים של: 0.000000048% מחברת ויזה (סתם זרקתי מספר להמחיש כמה אחוז הבעלות שלי נמוך 😉).
מטרתו של כל עסק טוב (אני לא מדבר על מכולת שכונתית) הוא לצמוח ולהגדיל את הרווחים שלו. בתחילת דרכו של העסק, הוא עדיין מתפתח, הוא מגייס כוח אדם, הוא מפתח מוצרים ושירותים, תשתיות טכנולוגיות, שיטות עבודה, הצמיחה שלו תהיה מהירה מאוד, משנה לשנה הוא יצמח באחוזים גבוהים מאוד אבל הרווח הנקי ככל הנראה יהיה שלילי או מאוד קטן. לאחר תקופה שכנראה תמשך כמה שנים טובות, העסק הצליח להקים את היסודות שלו, הוא בנה כל מה שחשוב לעסק וגם יש לו קהל לקוחות קבוע ומותג מוכר והוא בעצם מגיע לנקודת מפנה, הרווחיות ויכולת יצירת המזומנים תהיה גבוהה מאוד אבל הצמיחה שלו תהיה איטית יותר. כמה דוגמאות לחברות שהגיעו לנוקדת המפנה: ג׳ונסון אנד ג׳ונסון, קוקה קולה, מקדונלדס, בזק, אינטל ועוד המון חברות.
אז החברות האלו שהגיעו לנקודת המפנה כנראה שלא הולכות להמציא משהו חדש לגמרי שישנה את חוקי המשחק, אבל זה לא רע, החברה אומנם לא צומחת כמו פעם אבל הרווחיות שלה מאוד גבוהה וכך גם קהל הלקוחות. עם הכסף הרב שהחברות עושות הן מגיעות למצב שהן פחות יודעות איך להשתמש בכסף שלהן כדי להמשיך ולפתח את החברה, בשלב הצמיחה הן יכלו להשתמש בכסף הזה למחקר ופיתוח, לגיוס טאלנטים, לקניית טכנולוגיות שיסייעו להם. אבל כעת אחרי שיש להן את כל זה הם לא צריכות להשקיע את כל הכסף בעצמן והן יכולות לשלם חלק מהכסף בחזרה למשקיעים שלהם, בעלי המניות, בצורת דיבידנד 😇
דיבידנד מגיע מהמילה הלטינית דיבידנדום Dividendum שפירושו הוא ״לחלק״. יש 3 סיבות עיקריות שחברות מחלקות דיבידנד:
לצ׳פר את המשקיעים: החברה חולקת את הרווחים עם המשקיעים שלה, שאם תחשבו על זה מדובר במעשה הכי הגיוני שעסק יכול לעשות, המשקיעים הם הבעלים של החברה ומגיע להם ליהנות מהרווחים שלה.
אטרקטיביות: תשלום הדיבידנד הופך את החברה ליותר אטרקטיבית בעיני המשקיעים, ללא תשלום הדיבידנד היה מדובר בחברה מאוד רווחית שלא צומחת באופן משמעותי, חברות כאלה לא אטרקטיביות בעיני המשקיעים כי צמיחה נמוכה משפיעה באופן שלילי על תשואת המניה. תשלום הדיבידנד מושך אליו משקיעי תזרים כמו פנסיונרים או מוסדיים שלא אוהבים את התונדתיות שיש בחברות ללא דיבידנד ומעדיפים את התזרים מזומנים היחסית בטוח.
בריאות וחוסן החברה: חברת קוקה קולה שילמה דיבידנד במשך 103 שנים ברציפות! ב-60 שנים האחרונות היא הגדילה אותו ברציפות כל שנה. מעטות החברות שמסוגלות לשלם ברציפות כל כך הרבה זמן, רק חברות חזקות ואיכותיות מסוגלות לכך, זו אינדיקציה נוספת עבור המשקיעים שמדובר בחברה איכותית שכדאי להשקיע בה.
כמה דברים מעניינים בנוגע לדיבידנדים 📋
לא כל חברה מחלקת דיבידנד, עניין החלוקה הוא לשיקולה של החברה.
חברה שמחלקת דיבידנד יכולה לבטל אותו מתי שרק תרצה.
לרוב חברה אמריקאית שמחלקת דיבידנד תפרוס אותו ל-4 תשלומים בשנה. יש חברות מעטות שמחלקות אותו ל-12 ואז הדיבידנד הוא חודשי.
כשאומרים שסכום הדיבידנד שחברה מחלקת הוא X מתייחסים לדיבידנד השנתי, אם נרצה לדעת כמה דיבידנד נקבל בכל רבעון נחלק את ה-X ב-4.
אנחנו מחויבים במס רווח הון עבור כל דיבידנד שנקבל, גובה המס יהיה בהתאם למדינה שממנה אני רוכש את המניה. המס רווח הון על דיבידנד בישראל וארה״ב הוא 25%.
אם אנחנו קונים מניה אמריקאית ומקבלים דיבידנד אנחנו נשלם 25% מס רווח לארה״ב בלבד, לא נשלם בנוסף מס רווח הון גם לישראל.
גם בישראל החברות מחלקות דיבידנד אבל החלוקה פחות עקבית מאשר בחברות האמריקאיות.
דיבידנד לא חייב להיות סכום כסף הוא גם יכול להיות מניה של חברת בת או ספינאוף.
דיבידנד הוא סכום כסף שחברה משלמת ולא אחוז מסוים, זה חשוב מאוד כי זה אומר שהדיבידנד מנותק ממחיר המניה, אם חברת מחלקת דיבידנד בסך $5 הדיבידנד יישאר $5 גם אם שווי המניה עולה ל-$100 וגם אם הוא יורד ל-$10.
קוראים יקרים,
אתר זה פועל ללא פרסומות במטרה שתקבלו את חווית הקריאה הטובה ביותר. אני משקיע הרבה זמן, כסף ולפעמים זיעה בכתיבה לבלוג הזה (מינימום 5 שעות כתיבה + עלות של כ-600 ש״ח בשנה). על מנת לתמוך בעשיה שלי אתם יותר ממוזמנים להצטרף לאחד השירותים בקישור למטה 🧡
אפשר גם לתמוך בדרכים אחרות, כל תרומה הולכת קודש לרכישת מניות דיבידנד :)