השקעות דיבידנדים
מילון המושגים האולטימטיבי של השקעות דיבידנדים
3 בינואר 2024
מעודכן לתאריך:

ברוכים הבאים למילון שכל משקיע דיבידנדים בתחילת דרכו חייב להכיר 📖😊
במילון המקיף של כדור השלג תוכלו למצוא את המונחים והמושגים המהותיים המהווים את הבסיס להשקעות דיבידנד מוצלחות. כשאתם יוצאים למסע שלכם לקראת בניית תיק השקעות המיועד להכנסה פסיבית ולצמיחה ארוכת טווח, הבנת השפה של השקעות דיבידנדים היא מכרעת. בין אם אתם משקיעים ותיקים המבקשים לחדד את האסטרטגיה שלכם או רק בתחילת הדרך ולהוטים להבין את היסודות, מילון זה נועד לפזר את הערפל בכל מה שנוגע לטרמינולוגיה, לפענח את המורכבויות ולהעצים אתכם עם הידע הדרוש כדי לנווט בעולם של השקעות דיבידנדים בביטחון.
מוכנים? צוללים! 🤿
1. מושגים בסיסיים
דיבידנד (Dividend)
כשחברה מייצרת רווחים היא יכולה לעשות איתו ארבעה דברים עיקריים: להשקיע את הכסף בחזרה בחברה, לשלם חוב, לרכוש את מניות החברה בחזרה (Buybacks) או לחלק את הרווח לבעלי המניות של החברה שהם למעשה גם הבעלים. חלוקת רווחים זו היא בעצם הדיבידנד.
תשלום הרווחים, הדיבידנדם, יכול לנבוע מרווחי החברה או גם מעודפיה (כסף שיושב לה בבנק). הדיבידנד (לרוב) הוא סכום כסף שייכנס לחשבון המסחר של מחזיק המניה וממנו ינוכה מס רווח הון בגובה 25%.
תשואת דיבידנד (Dividend Yield)
תשואת דיבידנד היא היחס בין סכום הדיבידנד למחיר המניה. לדוגמה, אם חברה משלמת דיבידנד של 1 דולר למניה שעלותה הוא 50 דולר, אז התשואת דיבידנד תהיה 2% (1 דולר דיבידנד / 50 דולר מחיר המניה * 100). תשואת הדיבידנד מהווה מדד לערך הכספי שהמשקיע מקבל ביחס למחיר המניה ויכולתו להשיג רווח מקבלת הדיבידנד. זיכרו, תשואת הדיבידנד בד״כ לא תכלול את המס שתצטרכו לשלם בעת קבלת הדיבידנד. כאשר אנו יודעים מהיא תשואת הדיבידנד נוכל להשוות בקלות בין חברות ונוכל להבין איזו חברה משלמת דיבידנד יותר גבוה.
קצב גידול הדיבידנד (Dividend Growth Rate)
קצב גידול הדיבידנדים הוא השיעור בו הדיבידנדים של החברה גדלים עם הזמן והוא אחד הגורמים הקריטיים העוזרים לגלגל את כדור השלג. זהו מדד המציין את השינוי השנתי בגודל הדיבידנדים שמשולמים על ידי החברה לבעלי המניות שלה. בד״כ נבחן את קצב צמיחת הדיבידנד של החברה לפי שנה, שלוש וחמש שנים אחרונות. כאשר קצב צמיחת הדיבידנדים חיובי וקבוע, זה יכול להיות אות לבריאות כלכלית של החברה. כאשר קצב צמיחת הדיבידנד נמוך במיוחד, 2% ומטה, זה יכול להעיד על קושי של החברה לצמוח ולהגדיל עבורנו המשקיעים את הדיבידנד.
בתמונה למטה נוכל לראות את קצב גידול הדיבידנד של חברת קוקה-קולה ב-20 שנים האחרונות, ב-5 שנים האחרונות ובשנה הנוכית.
יחס תשלום (Payout Ratio)
היחס בין סכום הדיבידנדים שמשולם על ידי חברה לבעלי המניות שלה לבין הרווח נטו של החברה. זהו מדד שמשמש להערכת כמה מהרווחים של החברה מועברים לבעלי המניות בצורת דיבידנדים. כמעט בכל האתרים הפיננסים נתון זה מוצג, אבל אם תרצו לחשב ידנית את יחס התשלום תוכלו לעשות זאת באמצעות 2 נוסחאות: סה״כ כמה דיבידנדים שולמו / סה״כ רווח, או דיבידנד למניה / רווח למניה.
חברה עם יחס תשלום נמוך יעיד על חברה המשלמת פחות מהרווחים שלה בצורת דיבידנדים, ולכן יש לה יותר רווחים להשקעה בפיתוח או הרחבה של החברה וגם הגדלת הדיבידנד. בעוד שיחס גבוה מציין כי חלק גדול יותר מהרווחים מועבר לבעלי המניות כדיבידנדים ולכן החברה יכולה לצמוח פחות כי יש לה פחות כסף להשקיע בפעילות וגם פחות מקום להגדיל את הדיבידנד.
כשאנחנו קונים חברה, נרצה לקנות חברה עם יחס תשלום כמה שיותר נמוך. יחס תשלום שייחשב כגבוה או נמוך יכול להשתנות מסקטור לסקטור, כלומר יחס חלוקה של 80% של חברה בסקטור הבריאות ייחשב לגבוה מאוד בעוד בסקטור הנדל״ן זה ייחשב כיחס חלוקה סביר בהחלט.
תשואה על עלות (Yield on Cost)
זהו מדד המציין את התשואה הנוכחית מהדיבידנדים ביחס לעלות המקורית של ההשקעה. לדוגמה, אם רכשתי מניה במחיר של 50 דולר והדיבידנד השנתי שלה הוא 2 דולר, אז התשואה על עלות תהיה 4% (2 דולר דיבידנד / 50 דולר מחיר המניה * 100). אבל אם אותה מניה גם מגדילה את הדיבידנד בכל שנה ב-10% בממוצע ואנחנו נחזיק את המניה במשך 15 שנים, בשנה ה-15 המניה תחלק דיבידנד בגובה של $8 שישקף תשואה על עלות של 16.71%.
סכום (Amout)
בסופו של דבר כשחברה מחלקת דיבידנד היא מקצה סכום כסף מסויים לכך ולא אחוזים, אז אם נקח לדוגמה את מניית קוקה קולה נראה שאם נשלם על המניה $58 נקבל דיבידנד שנתי בגובה $1.84, זה הסכום.
תדירות (Frequency)
כשחברה מחלקת דיבידנד היא יכולה לקבוע כיצד יחולק הדיבידנד. רוב החברות לוקחות את הדיבידנד ומחלקות אותו על פני 4 פעימות בשנה, אם נסתכל על מנית קוקה קולה נראה שסה״כ הדיבידנד השנתי שלה הוא $1.84 והיא תחלק אותו ב-4 פעימות, לכן הסכום שהיא תחלק בכל פעימה יהיה $0.46 (1.84/4).
חלוקה ב-4 פעימות היא הנפוצה ביותר אך יש מניות שמחלקות גם פעם בשנה כמו שב״א (SHVA) הישראלית, פעמיים בשנה (לא מצאתי אבל זה קיים 😅) וגם כאלה שמחלקות פעם בחודש כמו Realty Income.
2. סוגי דיבידנדים
דיבידנד מזומן (Cash Dividend)
סוג הדיבידנד הנפוץ ביותר, החברה חולקת חלק מהרווחים שלה עם המשקיע והמשקיע יקבל כסף לחשבון הברוקר שלו.
דיבידנד מנייתי (Stock Dividend)
חברה יכולה להחליט שבמקום חלוקת כסף החברה תחלק מניות נוספות למשקיע, אלו יכולות להיות המניות של אותה החברה או של חברת בת.
דיבידנד מיוחד (Special Dividend):
חברות גם יכולות להחליט על חלוקת דיבידנד מיוחד בנוסף לדיבידנד הרגיל שהיא מחלקת בשנה. אם נקח את חברת Costco נראה שבשנה רגילה היא מחלקת דיבידנד ב-4 פעימות בשנה אבל לקראת סוף שנת 2020 היא הכריזה על חלוקת דיבידנד מיוחדת, אז למעשה היא חילקה בשנת 2020 חמש פעמים דיבידנד. בתמונה נוכל גם לראות שקוסטקו חילקה דיבידנד מיוחד בינואר 2024.
3. ״תארי״ מניות דיבידנד
Dividend Challenger
חברה ששילמה דיבידנד והגדילה אותו במשך 5-10 שנים נחשבת כ-Dividend challenger. דוגמה לחברה כזו היא חברת הביופארמה Gilead Sciences.
dividend contender
חברה ששילמה דיבידנד והגדילה אותו במשך 10-25 שנים נחשבת כ-Dividend contender. דוגמה לחברה כזו היא חברת השבבים Broadcom.
Dividend Aristocrat/champion
חברה ששילמה דיבידנד והגדילה אותו במשך 25-50 שנים נחשבת כ-Dividend aristocrat. דוגמה לחברה כזו היא חברת האנרגיה Chevron.
Dividend King
חברה ששילמה דיבידנד והגדילה אותו במשך 50 שנים לפחות נחשבת כ-Dividend king. דוגמא לחברה כזו Proctor & Gamble ששילמה דיבידנד והגדילה אותו במשך 67 שנים.
Dividend Zombie
חברה ששילמה דיבידנד (לא בהכרח הגדילה אותו) במשך 100 שנים ברציפות נחשבת לזומבי. הרבה פעמים חברות אלו ייחשבו לאמינות מאוד מבחינת המשך תשלומי הדיבידנד ובעלות חפיר רחב מאוד (יתרון תחרותי). דוגמאות לחברות זומבי הן: קוקה קולה (103 שנים רצופות), פרוקטור אנד גמבל (133 שנים רצופות), קולגייט-פלמוליב (128 שנים רצופות).
4. תאריכים חשובים
תאריך ההכרזה (Declaration Date)
תאריך ההכרזה הוא נקודה מכרעת בציר הזמן של הדיבידנד. זהו התאריך שבו מועצת המנהלים של חברה מכריזה על כוונתה לחלק דיבידנד. ביום זה החברה מציינת את סכום הדיבידנד, תאריך הרישום ותאריך התשלום.
תאריך האקס (Ex-Dividend Date)
זהו התאריך שבו או אחריו רוכש מניה לא יקבל את הדיבידנד המוצהר. במילים אחרות, כדי לקבל את תשלום הדיבידנד הקרוב, משקיע חייב לרכוש את המניה לפני תאריך האקס. אם המניה נרכשה בתאריך האקס או אחריו, הקונה לא יקבל את הדיבידנד.
אם לדוגמה תאריך האקס הוא 11.12.24, אני אצטרך לקנות את המניה לפני ה-10.12.24 ולהמשיך להחזיק אותה גם ב-11.12.24 כדי שאהיה זכאי לדיבידנד. אם קניתי את המניה בתאריך 11.12.24 או מאוחר יותר, לא אהיה זכאי לדיבידנד. בדרך כלל תאריך האקס הוא יום עסקים אחד לפני תאריך הרישום.
תאריך הרישום (Record Date)
תאריך הרישום, הוא התאריך הספציפי שנקבע על ידי חברה כדי לקבוע אילו בעלי מניות זכאים לקבל דיבידנד או חלוקה אחרת של החברה. זה בדרך כלל נקבע יום אחד לאחר תאריך האקס. בעלי מניות המחזיקים במניות בתאריך הרישום זכאים לקבל את הדיבידנד המוכרז.
לדוגמה, אם תאריך הרישום נקבע כתאריך מסוים לאחר תאריך האקס, בעלי מניות שרכשו את המניה לפני תאריך האקס ועדיין מחזיקים בה בתאריך הרישום יקבלו את תשלום הדיבידנד. הבעלות בתאריך הרישום הוא מה שחשוב בקביעת הזכאות לדיבידנד, גם אם המניה נמכרת לאחר תאריך זה.
תאריך התשלום (Payout Date)
מועד התשלום, הוא התאריך שבו חברה מחלקת את תשלומי הדיבידנד לבעלי המניות הזכאים על בסיס בעלותם בתאריך הרישום.
5. תשואות
תשואת מחיר (Price Return)
תשואת מחיר מתייחסת לשינוי במחיר של השקעה על פני תקופה מוגדרת, תשואה זו לא כוללת בתוכה דיבידנדים. היא מודדת את אחוז השינוי במחיר ההשקעה מתחילת התקופה ועד סופה, תוך התחשבות רק בעליית ההון או הפחת.
תשואה כוללת (Total Return)
זוהי התשואה הכוללת של מניה המייצגת רווח או ההפסד במשך תקופת זמן מסוימת. תשואה זו כוללת הן את העלייה (או הפחת) במחיר המניה + את כל הכנסות שהתקבלו מדיבידנדים. הוא לא לוקח בחשבון תשלום מס רווח הון והשקעה מחדש של הדיבידנד.
למטה נוכל לראות שני גרפים של קרן סל SCHD לאורך 5 שנים, בתמונה העליונה מדובר בתשואת המחיר בלבד ובתמונה התחתונה אנחנו רואים את התשואה הכוללת הלוקחת בחשבון גם את תשלום הדיבידנדים. שימו לב לשוני בתשואות בין שני הגרפים.


6. אסטרטגיות
אסטרטגיית לכידת דיבידנד (Dividend Capture Strategy)
אסטרטגיית לכידת הדיבידנד היא טכניקת השקעה שבה משקיע שואף לקבל את תשלום הדיבידנד של מניה על ידי רכישתה ממש לפני תאריך האקס דיבידנד ומכירתה זמן קצר לאחר מכן. המטרה היא ללכוד את תשלום הדיבידנד מבלי להחזיק את המניה לטווח ארוך. אסטרטגייה זו בעייתית וכנראה שלא באמת תעבוד לכם.
אסטרטגיית צמיחת דיבידנד (Dividend Growth Investing)
זו האסטרטגיה שאני פועל בעיקר לפיה בתיקידנד שלי 😊. אסטרטגייה זו המתמקדת בהשקעה בחברות עם היסטוריה של הגדלה עקבית של תשלומי הדיבידנד שלהן לאורך זמן. המטרה העיקרית היא לייצר זרם הולך וגדל של הכנסה פסיבית באמצעות דיבידנדים.
בתמונה תוכלו לראות את תשלומי הדיבידנדים של חברת הסופרמרקטים Target. שימו לב איך התשלומים גדלים משנה לשנה.
Income Investing
ביטוי פחות מוכר בקרב משקיעי הדיבידנדים, מדובר באסטרטגיית השקעה המתמקדת ביצירת תזרים גבוה של הכנסה מתיק ההשקעות של המשקיע. הדגש כאן הוא על תשואת דיבידנד גבוהה במיוחד, תשואת דיבידנד ממוצעת של תיק ממוקד הכנסה יכול להגיע ל-10% וגם ל-15%. עניין הגדלת הדיבידנד של החברה הוא פחות חשוב כאן (לעומת האסטרטגיה שדיברנו עליה למעלה ששם צמיחת הדיבידנד קריטית), למעשה צמיחת הדיבידנד נעשת ע״י השקעה מחדש של הדיבידנדים הגבוהים בחזרה בתיק המניות. היתרון העיקרי של אסטרטגיה זו היא שהתזרים שנוצר הוא גבוה מלכתחילה, לכן היא יכולה להתאים לאנשים שכבר עכשיו זקוקים לתזרים ואין להם את הזמן לחכות. שימו לב, מניות או קרנות עם תשואת דיבידנד גבוהה שכזו כנראה תהיה על עליית ערך המניה, היא כנראה תהיה הרבה יותר נמוכה ובנוסף הדיבידנד יהיה תחת סכנת קיצוץ.
דוגמה למניה אהובה על משקיעי התזרים היא חברת הטבק - Altria. החברה נכון לסוף 2023 מציעה תשואת דיבידנד בגובה של כמעט 10%, אבל שימו לב שזה מגיע על חשבון עליית ערך המניה, בגרף למטה נוכל לראות שמשנת 2013 עד 2023 המניה עלתה רק ב-6.38%.
7. שונות
Dividend Reinvestment Plan - DRIP
זוהי תוכנית המוצעת על ידי חברות המאפשרת לבעלי המניות שלהן להשקיע מחדש באופן אוטומטי את הדיבידנדים ולקנות מניות נוספות או חלקי מניות של החברה. שימו לב שלא כל החברות והקרנות תומכות באפשרות הזו, ניתן לראות כאן רשימה של מניות שמאפשרות זאת. דריפ מאפשר רכישה של מניות נוספות ללא עלות או בהנחה משמעותית. שימו לב בברוקרים ישראלים לא ניתן להפעיל דריפ, בנוסף עדיין תצטרכו לשלם מס רווח הון על הדיבידנד.
מניה מועדפת (Prefered Stock)
מניה מועדפת היא סוג של בעלות בתאגיד שיש לו מאפיינים של מניות רגילות ואג"ח. הוא מייצג סוג של בעלות בחברה ובדרך כלל נושא דיבידנד קבוע שיש לשלם לפני דיבידנדים ששייכים לבעלי מניות רגילים. להלן התוכנות הבולטות של המניה המועדפת:
דיבידנדים - בעלי מניות מועדפים מקבלים דיבידנדים בשיעור קבוע מראש. דיבידנדים אלה בדרך כלל קבועים. החברה חייבת לשלם דיבידנדים מועדפים לפני חלוקת דיבידנדים לבעלי המניות הרגילות. עדיפות בפירוק - במקרה של פירוק או פשיטת רגל, לבעלי מניות בכורה יש תביעה גבוהה יותר על נכסי החברה בהשוואה לבעלי מניות רגילים אך נמוכה יותר מבעלי אג"ח. המשמעות היא שיש להם סיכוי גדול יותר לקבל את השקעתם בחזרה לפני בעלי המניות המשותפים במקרה של פירוק חברה.
בד״כ אין זכויות הצבעה - לבעלי מניות רגילות עם החזקה משמעותית יש זכאות להשתתף בהצבעות החברה, אך בעלי מניות מועדפות הזכות הזו בד״כ לא קיימת.
פדיון קבוע (לעיתים) - לחלק ממניות מועדפות יש תאריך פירעון, שבו החברה תפדה את המניות לפי ערכן הנקוב. עם זאת, יש מניות ללא תאריך פירעון ספציפי ועשויות להיות תמידיות, כלומר אין להן תאריך סיום קבוע.
גרף מניה סולידי יותר - הדיבידנד הקבוע והידוע מראש גורם לתשואת המניה להיות משמעותית נמוכה מתשואה של המניה הרגילה.
ניתן לראות כאן רשימה של מניות מועדפות. כמו כן, בתמונה למטה תוכלו לראות השוואת תשואה המניה (ללא דיבידנד) בין מניה רגילה (גרף סגול) של Bank of America למניה מועדפת שלו (גרף ירוק).
אני מאוד מקווה שנהנתם מהקריאה 😊
אם ישנם מושגים נוספים שאתם חושבים שמקומם פה שלחו לי הודעה בצ׳אט למטה, אם זה יהיה רלוונטי אעדכן את המילון בהתאם 🧡

קוראים יקרים,
אתר זה פועל ללא פרסומות במטרה שתקבלו את חווית הקריאה הטובה ביותר. אני משקיע הרבה זמן, כסף ולפעמים זיעה בכתיבה לבלוג הזה (מינימום 5 שעות כתיבה + עלות של כ-600 ש״ח בשנה). על מנת לתמוך בעשיה שלי אתם יותר ממוזמנים להצטרף לאחד השירותים בקישור למטה 🧡
אפשר גם לתמוך בדרכים אחרות, כל תרומה הולכת קודש לרכישת מניות דיבידנד :)