top of page

Heading 1

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

השקעות דיבידנדים

דיבידנד מקרנות סל: יתרונות וחסרונות מול מניות דיבידנד 👍👎

18 במאי 2024

מעודכן לתאריך:

דיבידנד מקרנות סל: יתרונות וחסרונות מול מניות דיבידנד

אחת השאלות שחוזרות על עצמן הכי הרבה בקבוצת הפייסבוק של כדור השלג היא מה הדרך הטובה ביותר להשקיע לשם תזרים: באמצעות מניות בודדות או דרך קרן סל מוטת דיבידנדים כמו SCHD או DGRO?

בדרך כלל מפרסם השאלה יהיה יותר פרו-קרן סל, כנראה בגלל מה שאנחנו שומעים בקבוצות פייסבוק אחרות בנוגע להשקעות פאסיביות - תקנו קרן סל מחקה מדד עולמי וזהו, אל תשברו את הראש ואל תחשבו על זה יותר מדי. אני חלילה לא מזלזל, מדובר פה ביתרון חשוב מאוד! שקט נפשי וזמן הם חשובים ביותר, אבל השאלה שלנו היא האם מה שטוב עבור המשקיע הפאסיבי - טוב גם עבור משקיע התזרים? האם באמת עדיף קרן סל גם כשמדובר בהשקעה תזרימית כמו דיבידנדים?

בפוסט זה אני אסקור את היתרונות שחשוב שתכירו כאשר אתם קונים קרן סל מחלקת דיבידנד ואף חשוב יותר, נבחן את החסרונות של קרנות סל מחלקות דיבידנד ולמה אולי כן עדיף מניות בודדות מחלקות דיבידנד.


אזהרה ⚠️ אין מהנאמר בפוסט זה המלצה או קריאה לפעולה, מדובר בדעותיי האישיות בלבד. לפני כל השקעה מסוג שהיא יש לבצע את המחקר המקדים בכוחות עצמכם.


קריאה מהנה 😊

 

נתחיל עם היתרונות 👍


1. התזרים תמיד בטוח

מקורו של הדיבידנד שהקרן סל מחלקת מגיע מעשרות, מאות וגם אלפי החברות השונות שהקרן סל מחזיקה, הסיכוי שכל החברות שבקרן יבטלו את הדיבידנד הוא אפסי, כלומר נוכל להיות בטוחים שתמיד נקבל תזרים מהקרן סל שאנחנו מחזיקים.


שימו לב: לא סביר שכל החברות יבטלו את הדיבידנד אבל בהחלט סביר שחלק מהחברות בקרן יקצצו או יבטלו את הדיבידנד, זה אומר שנחווה ירידה בגובה הדיבידנד אבל סכום כלשהו תמיד ימשיך להיות משולם לנו, זה בשונה מהחזקה של מניה בודדת שאם החברה מבטלת את הדיבידנד - התזרים פוסק.


2. פיזור רחב באופן מיידי

כאשר אתם קונים קרן סל אתם קונים החזקה במאות חברות באופן מיידי, לדוגמה אם קניתי יחידה אחת של קרן סל VYM שעלתה לי $120, ה-$120 האלה מחולקים בין 560 (בערך) חברות שונות שנכללות בקרן הנ״ל, לכן הסכנה שקיימת בהחזקה של מניה בודדת למעשה כבר לא קיימת, הסיכוי שמאות חברות יקרסו שואף לאפס, נכון הן עלולות לרדת בצורה משמעותית אבל לא סביר שנחווה ירידה גדולה כל כך כמו שאנחנו מכירים מעולם המניות שבו מניה בודדת יכולה לרדת ביום אחד ב-5%, 10% ואף יותר. יתרון נוסף חשוב (למשקיעים שחשובה להם עליית ערך, אני אחד מהם) הוא שקרנות סל מוטות דיבידנד מבצעות את הפיזור הסקטוריאלי עבורכם, כלומר הקרן לא תחזיק חברות מסקטור בודד אלה ממספר סקטורים, זה חשוב מאוד כי אנחנו לא נרצה להמר על סקטור מסוים בתקווה שיצליח יותר מאחרים (בדומה להשקעה בנאסד״ק 100 שמכילה 50% מניות מסקטור הטכנולוגיה).


שימו לב: בתמונה אנחנו רואים את תשואת הסקטורים השונים בין השנים 2007 ועד 2020, כפי שאתם רואים אין סקטור שבולט יותר מהאחרים מבחינת התשואות, נראה שכמעט בכל שנה יש סקטור שונה שעולה על מדד

ה-S&P 500.


3. פחות תנודתיות

אתם מכירים את עצמכם, אם אתם יודעים שאתם לא מגיבים טוב לתנודתיות גבוהה בתיק, הפיזור הרחב של הקרן סל הוא הפיתרון המושלם עבורכם. המספר הרב של החברות שנמצאות בתיק יאזנו אחת את השניה ולא נגיע למצב של ״צלילות״ במחיר הקרן ולילות טרופי שינה (מצד שני גם לא נזכה לקפיצות של 10% במחיר הקרן...).


4. איזון אוטומטי

יתרון חשוב במיוחד! הקרן תבצע עבורכם באופן אוטומטי איזון בהחזקות השונות שבקרן ומיפוי של החברות שלא עומדות בסינונים של הקרן. אם נקח לדוגמה את קרן SCHD (שכתבתי עליה כאן בהרחבה), נוכל לראות שאחד הסננים שלה הוא החזקה של חברות שחילקו דיבידנד במשך 10 שנים לפחות, אז אם חברה מסויימת שנמצאת ב-SCHD הפסיקה לחלק דיבידנד היא תוסר מהקרן באופן אוטומטי ללא התערבות מצידנו. באופן הזה אנחנו יודעים שהקרן תעמוד בסטדנרטים שהיא הגדירה לעצמה.


5. נוחות שקט נפשי

יש משפט באנגלית שרץ ברשת שהולך ככה: ״ETF and chill״, שפשוט אומר, קנו ETF (קרן סל), אל תשברו את הראש עם ״סטוק פיקינג״, תנו לקרן לעשות את העבודה הקשה עבורכם, מה שאתם צריכים לעשות זה רק להכניס כל חודש כסף חדש ואתם יכולים להיות בשקט. לדעתי, זה נשמע מעולה🍹.


הטבות מיוחדות בפתיחת תיק השקעות


החסרונות 👎


1. חוסר שליטה

כשאנחנו מחזיקים לדוגמה 100 חברות דרך קרן סל, סביר מאוד שבחלק ניכר מהחברות לא נרצה להחזיק , אולי החברות האלה צומחות לאט מדי או שיש בעיה ניהולית בחברה, אבל לצערנו אין לנו באמת מה לעשות בנידון ונגיע למצב שאנחנו מחזיקים חברות שלדעתנו הן גרועות. בואו נקח דוגמה שאני חווה בעצמי, בקרן SCHD (שתופסת משקל של למעלה מ-15% בתיק דיבידנדים שלי) ההחזקה שלי בקרן היא כשמונה עשרה אלף דולר, חברת Pfizer תופסת 4% מהקרן, לדעתי פייזר לא חברה טובה במיוחד (למרות הדיבידנד הענק), אבל אין לי ברירה אלא בכל זאת להחזיק אותה. למעשה אותם 4% החזקה של פייזר שווים ל-$720 מהכסף שלי שמושקע בחברה הנ״ל.

בנוסף גם יכול להיות מצב הפוך, מצב שבו הייתי רוצה לראות חברה מסוימת בקרן והיא לא נמצאת שם או שהחברה שאני רוצה נמצאת בקרן אבל היא תופסת רק 0.33% מהקרן 😒.


2. פיזור בין הסקטורים

כמו שראינו בתמונה בסעיף 2 של היתרונות, כמעט בכל שנה סקטור אחר נותן ביצועים עודפים או פחותים ביחס למדד, לכן נרצה לפזר בין הסקטורים השונים כי לא נרצה להמר על סקטור מסויים, ופה בדיוק נעוצה הבעיה, קרנות סל מחלקות דיבידנדים לא תמיד חשופות לכל הסקטורים (ישנם 11 סקטורים) או לפחות לא חשופות בצורה מספקת לסקטורים מסוימים. נבחן שוב את SCHD, מה החשיפה של הקרן לסקטור הנדל״ן? 0% חשיפה, אוקיי מכאן אפשר להשתפר, נכון? מה אחוז החשיפה של הקרן לסקטור השירותים? 0.03%... לפחות יש שיפור, מה לגבי סקטור הטכנולוגיה? 8.7%, מכובד אבל ב-S&P 500 החשיפה לסקטור הנ״ל קרובה ל-30%. 

נכון שחלק מהקרנות כן יחשפו אותנו לכל הסקטורים אבל מאוד יכול להיות שזה לא יהיה במידה מספקת (כמו סקטור השירותים ב-SCHD). בנוסף גם כאן צריך לקחת בחשבון את האפקט ההפוך, חשיפת יתר לסקטורים מסוימים שאנחנו לא בהכרח מעוניינים בהם.


3. האטה בקצב עליית הדיבידנד 

בוא נדמיין סיטואציה כזו, כל התיק דיבידנדים שלנו מושקע באחת הקרנות הפופלריות ביותר - DGRO, מדובר בהחזקה בשווי של מאה אלף דולר, ואנחנו שמים לב שזו השנה השלישית ברציפות שהקרן העלתה את הדיבידנד רק ב-2.5%, מה נעשה אז? אף אחד לא הבטיח לנו צמיחת דיבידנד של 10% לשנה, למעשה רוב קרנות הסל מוטות דיבידנדים לא מצליחות להגיע ל-10% לאורך השנים, מה נעשה כאשר הקרן שלנו שכל הכסף שלנו מושקע בה לא מגדילה את הדיבידנד כמו פעם, האם נמכור את הקרן? נחטוף אירוע מס ונקנה קרן אחרת? ומה נעשה כאשר גם בקרן החדשה שקניתי קצב העלאת הדיבידנד שלה גם הפך להיות איטי מדי?

מצד שני, אם היה לי תיק של מניות בודדות, הייתי יכול לווסת כסף חדש שנכנס או כסף שמגיע מדיבידנדים למניות עם צמיחה יותר גבוהה שיותר סביר שהן יגדילו את הדיבידנד, או מניות עם תשואת דיבידנד מאוד גבוה שאת הדיבידנד שנכנס אוכל להשקיע מחדש וככה ליצור את הצמיחה הרצויה. המניות הבודדות מאפשרות לי גמישות הרבה יותר גבוהה.


4. תשלומים לא יציבים

בואו נסתכל על התמונה הבאה, מדובר בגרף תשלומי דיבידנד לתקופה של 10 שנים:

גרף תשלומים
(לחצו להגדלה)

אם זו היתה משכורת, ממי הייתם מעדיפים לקבל אותה, ממעסיק א׳ או ממעסיק ב׳? אנחנו רואים שהגרף של מעסיק א׳ נמצא במגמת עליה אבל התשלומים הרבעוניים לא קבועים: הם גדלים, קטנים, גדלים וקטנים שוב. הגרף של מעסיק א׳ מציג את התשלומים של קרן סל והגרף של מעסיק ב׳ מציג את התשלומים של מניה בודדת (אני מבצע כאן הכללה אבל זה רלוונטי לקרנות הגדולות והמוכרות שמחלקות דיבידנד ולמניות עם וותק של צמיחת דיבידנד). שימו לב איך מעסיק ב׳ הרבה יותר יציב מבחינת התשלומים, אין רבעונים שהדיבידנד קטן, בצורה הזו אפשר להגיד שבחרנו במעסיק החלומות שלנו, לאורך השנה תשלומי המשכורת שלנו יציבים ופעם בשנה אנחנו מקבלים העלאה בשכר 😁.


5. דמי ניהול

אסור לנו לשכוח שלכל קרנות הסל קיימים דמי ניהול, בחלקם הם מאוד נמוכים כמו ב-DGRO שמדובר בדמי ניהול של 0.08% בלבד, אבל יש קרנות שגובות מאיתנו הרבה יותר, למשל קרן DIVO תדרוש 0.56% דמי ניהול וקרן JEPI תסתפק ב-0.35%. אנחנו צריכים לחשוב גם על העתיד שלנו כאשר התיק דיבידנדים יכול להיות שווה מאות אלפי שקלים ואפילו כמה מיליונים, לא יהיה כזה כיף לשלם אלפי שקלים בשנה.


6. אנחנו קונים את הקרן בגבוה 

כשאני מפקיד כל חודש כסף חדש לתיקידנד לצורך קניה או כאשר אני מתכוון להשקיע מחדש את הדיבידנדים שנכנסו, במצב שהתיקידנד שלי מבוסס על קרן סל בודדת לא תהיה לי ברירה אלא לקנות את הקרן גם כשהיא מתומחרת בשיא של כל הזמנים כאשר תשואת הדיבידנד שלה הכי נמוכה שיכולה להיות, מצד שני אם היה לי תיק של 30 מניות ובכל פעם שאני מתכוון לבצע רכישה אני יכול לרכוש דווקא את המניות שירדו הכי הרבה עם תשואת הדיבידנד הגבוהה ביותר, מה שנקרא לקנות את ה-Dip. אני אתן לכם דוגמה נוספת מהתיקידנד שלי, ב-2023-2024 חברות מסקטור הנדל״ן וסקטור השירותים ירדו בצורה משמעותית, לכן הכוונתי הרבה כסף חדש וגם דיבידנדים לצורך רכישה של חברות מהסקטורים האלו שסיפקו תשואת דיבידנד גבוהה במיוחד.



לסיכום 📝

בניית תיק דיבידנדים מבוסס קרן סל או מספר קרנות סל יכול להוות השקעה רגועה ושלווה הרבה יותר מאשר בחירת מניות בודדות, פעולה שדורשת זמן רב בשל בחינה מקדימה ותחזוקה שוטפת של הנכסים, אבל צריך לזכור שלצד זה אנחנו בעיקר מאבדים את הגמישות הרבה שיש לנו כשמדובר בתיק מבוסס מניות בודדות. כמובן שניתן לשלב בין קרנות לבין מניות בודדות, למשל כמו שראינו ב-SCHD אין החזקות מסקטור הנדל״ן וסקטור השירותים, אולי אפשר לשלב מניות בודדות ספציפית רק בסקטורים הנ״ל.

אז לפני שאתם מתכוונים לבנות תיק השקעות תזרימי, תשאלו את עצמכם מה הדבר שהכי חשוב לכם: הזמן/ההתעסקות או הגמישות. 

Avi Snow-min.png
קוראים יקרים,

אתר זה פועל ללא פרסומות במטרה שתקבלו את חווית הקריאה הטובה ביותר. אני משקיע הרבה זמן, כסף ולפעמים זיעה בכתיבה לבלוג הזה (מינימום 5 שעות כתיבה + עלות של כ-600 ש״ח בשנה). על מנת לתמוך בעשיה שלי אתם יותר ממוזמנים להצטרף לאחד השירותים בקישור למטה 🧡

אפשר גם לתמוך בדרכים אחרות, כל תרומה הולכת קודש לרכישת מניות דיבידנד :) 

הירשמו לניוזלטר כדור השלג!

וגם הצטרפו אלינו לסושיאל

ברוכים הבאים ל-Newsletter של כדור השלג 🥳

bottom of page